Exista multe tentatii inaceasta lume pe care putem da vina pentru nefericirea noastra sau pentru toate lipsurile cu care ne confruntam. Aceasta cautare a diamantului inexterior nu face decat saascunda faptul ca noi insine suntem diamante. De exemplu: “ daca as gasi persoana potrivita alaturi de care saimi petrec viata m-as simti implinit”, daca as avea mai multi bani as calatori sias fi mai fericit etc.

Pentru a descrie acea parte a constiintei noastre preocupata numai de lumea exterioara voi folosi cuvantul ego.

Egoul:

– este cel ce ne sopteste ca nu putem gasi fericirea decatinlumea exterioara prin acumulare de lucruri. Sistemul lui de convingeri este bazat pe teama, pe vinovatiesipe condamnare ceea ce ne conduce catre o stare perpetua de conflict indepartandu – ne de pacea interioaraside fericire.

– ne indeamna sa nu iertam pe nimeni pentru greselile sale, mai mult decat atat el ne spune ca noi insine nu meritam sa fim iertati.

– este convins ca trebuie sa ne aparaminpermanenta de atacurile celor din jur. De exemplu mintea neiertatoare a egoului va incerca sa ne convinga ca singura modalitate de a ne proteja de o eventuala noua rana sufleteasca este aceea de a pedepsi persoana care ne-a ranit prin mania siprin ura noastraizoland-o siaratandu-i despretul nostru astfel incat sa se simta prost pentru fapta sa.

– ne ascunde faptul ca gandurile noastre lipsite de iertare creeazaininima noastra un gol interior, un sentiment de pierdere side tristete care ne impiedica sa traim starea de pace interioara side iubire, care ne desparte de semenii nostriside starea de unitate care ar trebui sa ne caracterizeze.

– incearca sa ne convingaca Dumnezeu este vesnic manios sigata oricand sa provoace moartea oamenilor prin tot felul de dezastre naturale care ucid atatia oameni sau ii lasa fara case sitoate astea pentru a ne pedepsi pentru pacatele noastre

Avem întotdeauna de ales, putem asculta vocea inimii sau pe cea a egoului. Putem recunoasteusorvocea egoului pentru ca aceasta se naste din teama. Sfaturile sale ne lasaintotdeaunaintr-o stare de conflict interior, ne oferanenumarate motive pentru a nu ierta ascunzandu- ne faptul ca singurii care vom suferi pierzandu-ne pacea interioara suntem noi. Iatacateva exemple ale modului in care egoul se exprima:

 • Acel om te-a ranit profund. El merita sa fii furios pe el sisa fie pedepsit.
 • Dacaierti aceasta persoana e ca sicum i-ai spune caa avut dreptate
 • Nu crede pe cineva care spune ca proiectezi asupra celorlati propriile tale greseli pe care nu le poti privi ininteriorul tau
 • Daca il vei ierta, acel om te va rani din nou
 • Poti ierta pe cineva, dar numai daca isi cere sincer iertare pentru ceea ce a facut. Dar nici atunci nu trebuie sa ilierti pe deplin
 • Iertarea celui care te-a ranit e o prostie
 • Daca nu vei ierta aceasta persoana vei obtine controlul asupra ei
 • Atunci candierti pe cineva renunti la propria ta siguranta interioara
 • Daca ilierti nu itidovedestidecat propria slabiciune
 • Numai un om lipsit de respectul de sine poate ierta aceasta persoana
 • Daca nu ilvei ierta iti va fi bine pentru ca asa te potirazbuna pe el
 • Cea mai sigura cale de a tine la distanta o persoana care te-a ranit este sa nu o iertiniciodata

 

De cate ori nu v-ati surprins mintea alergand dupa unul dintre aceste ganduri? De cate

ori nu atisimtittristetesizbucium interior ascultand vocea egoului?

Daca ne familiarizam cu modul de a gandi al egoului vom ajunge sarecunoastem

interferentele sale cu mintea sicu gandurile noastre sine vom da seama ca avem de ales intre vocea egoului sicea a iubirii, respectiv a iertarii.

Daca dorim sainvatam valoarea iertarii – a celorlaltisia noastra, trebuie sa ne schimbam sistemul de convingeri. Inacest scop putem incepe prin a renunta la convingerea egoului ca trebuie sa gasim neaparat pe cineva pe care sa dam vina atunci candinviatanoastra merge ceva prost. Candrenuntam la autocondamnare sau la condamnarea celor din jur ne inconjuram de iubire.

Egoul se identifica cu corpul fizic sinu concepe ca suntem finite spirituale care au venit sa locuiasca pentru o vreme inacest corp.

Fiecare dintre noi este responsabil pentru renuntarea la blocajele pe care nile-am impus, pentru iertarea de sine sipentru iertarea celor din jur, care ne pot aduce vindecarea, bucuria șipacea pe care le cautam de atata vreme.

Tu ce voce asculti? Vocea inimii sau vocea egoului?

Manuela Balaban,

PractitionerCoach

manuela.balaban@academiadecoaching.ro

www.AcademiaDeCoaching.ro